Zrzut ekranu 2020-07-30 o 17-34-20.png

Oliwa z oliwek, to najcenniejszy skarb na włoskim, tradycyjnym stole, którego nie może zabraknąć.

W nim tkwi sekret długowieczności Włochów. Toskańska oliwa Olio Extra Vergine, uzyskiwana jest pod ścisłą kontrolę, według bardzo restrykcyjnych procedur.

Oliwa z oliwek Buraschi, to jedna z tradycyjnych tłoczni z bogatą przeszłością. Frantoio Buraschi w 1966 roku założyli Otello i Clara, rodzice Allessandry     i Emanueli, które teraz z poświęceniem i dużym nakładem pracy prowadzą tłocznię.

Wytwarzany przez nie produkt jest najwyższej jakości, posiadający certyfikaty:

 - Olio EVO IGP Toscano - Olio Evo BIOLOGICO - Olio EVO DOP TERRE DI SIENA  - Olio EVO TALIANO

Będąc w Toskanii polecamy udać się na degustację do tłoczni Buraschi, którą organizuje dla swoich gości "Polska w Toskanii" - Danusia Indyk. To jej marką - Tavola Toscana,  sygnowana jest jakość tej oliwy z oliwek.

Złoto-Toskanii-12 (1)-kopia.jpg

.

Marka Tavola Toscana

Marka Tavola Toscana stworzona została przez (Polkę w Toskanii), którą zainspirowała włoska tradycja i kultura wspólnego biesiadowania przy stole.

Słowo "IL TAVOLO" oznacza po włosku po prostu stół, a używając zwrotu "A TAVOLA" prosimy "DO STOŁU".

Słowo to we Włoszech ma magiczny wydźwięk - oznacza zatrzymanie czasu i dedykowanie go dla osób, które zasiadają wspólnie przy stole, aby zjeść wspólnie posiłek.

Dlatego powstała marka Tavola Toscana, czyli markę wyselekcjonowanych produktów prosto z Toskanii, tworzonych przez lokalnych miłośników tego, czym zajmują się na co dzień.

Produkty tej marki znajdziecie tylko u nas w sklepie Włoska 9.

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

1. Zalecamy przechowywanie jej w ciemnym miejscu, niedostępnym dla promieni słonecznych. Oliwa powinna być przechowywana w butelkach z ciemnego szkła lub w specjalnych metalowych puszkach lub przelewana do mniejszych naczyń (koniecznie zamykanych, np. z zamykanym lejkiem - polecamy butelki ręcznie malowane z Sial Ceramika). Mimo, że oliwki kochają słońce, dla oliwy z oliwek jest ono wrogiem.

2. Nie ma potrzeby przechowywania oliwy z oliwek w lodówce. Optymalna temperatura dla oliwy z oliwek to od 18 do 24 stopni. Oliwa w niskiej temperaturze szybko gęstnieje, staje się mętna i zaczyna się krystalizować, co obniża jej walory estetyczne, nie wpływa na jakość produktu. Wraz ze wzrostem temperatury otoczenia oliwa z oliwek staje się "płynnym zlotem", bez naruszania właściwości prozdrowotnych lub smaku.

3. Oliwa z oliwek pochłania wszelkie zapachy, więc zalecamy zakręcenie butelki lub puszki z oliwą od razu po użyciu, tak, aby nie przedostały się do niej nieprzyjemne zapachy i nie zepsuły nam możliwości cieszenia się cudownym zapachem tego złota.

Produkt dodany do listy życzeń