Un caffè, per favore - Poproszę kawę.

kawiarnia%201_1.jpgkawiarnia 2_1.jpg

Od kilku lat kawa we Włoszech przeżywa prawdziwy renesans. Oczywiście Włosi od zawsze byli postrzegani jako najwięksi kawosze na świecie i to im przypisuje się umiejętności najlepszych baristów, zarówno w przygotowywaniu doskonałej kawy, jak i produkowaniu wyśmienitych jej mieszanek.

O ile przez dziesięciolecia przeciętnemu Włochowi wystarczało pospieszne wypicie kawy w najbliższym barze, tak od niedawna nastał nowy trend  – powstały klimatyczne, małe kawiarnie o innowacyjnym formacie, w których  każda filiżanka espresso jest przygotowywana z wielką uważnością i dbałością o każdy szczegół tego procesu, począwszy od palenia ziaren kawy, sprowadzanej z różnych krajów świata,  po jej smakowanie.

Małe miasteczko Sinalunga w Toskanii w prowincji Siena może pochwalić się takim wyjątkowym miejscem i rzemieślnikiem najlepszej w okolicy kawy!  To Stefano Perinti, właściciel baru L’Oscuro Torrefazioni, człowiek, dla którego kawa jest życiową pasją.

Zamiłowanie do kawy i jej aromatu nabył już w dzieciństwie, kiedy to jako mały chłopiec chętnie przebywał u wujka, w jednej z pierwszych w regionie palarni kawy. Bawiąc się w chowanego  za workami z ziarnami świeżej kawy, zapamiętał jej zapach jako najpiękniejszy aromat dla zmysłów i do dzisiaj nie zmienił zdania.

Stefano nieustannie się kształci i pogłębia swoją wiedzę, aby za każdym razem finalny produkt  firmowany przez L’Oscuro, był doskonały. Codziennie studiuje kawę, smakuje ją i uczy się rozpoznawać jakość, nie tylko samego produktu ale również całego procesu produkcyjnego. Palarnia kawy tzw. Torrefazioni,  znajduje się tuż za kawiarnią L’Oscuro. Wypicie filiżanki kawy u Stefano to codzienny rytuał mieszkańców Sinalungi  i osób przyjeżdżających z okolicznych miasteczek. Bar odwiedza też mnóstwo zagranicznych turystów i jeśli raz spróbują kawy w L’Oscuro, nieustannie powracają lub proszą o przesyłkę choćby paczuszki z pachnącą      i aromatyczną kawą, aby w swoim domu poczuć się na chwilę jak w Toskanii. A po czym można poznać dobrego baristę? Niewątpliwie po smaku serwowanej przez niego kawy… A im lepszy smak, tym więcej codziennych: un caffè, per favore!

ja%20z%20Michalem%20kawiarnia_2.jpg

 

Arabika i Robusta, kawa kawie nierówna.

Arabica%20vs%20Robusta_1.jpg

Na świecie istnieje ponad 100 różnych gatunków kawy ale w gruncie rzeczy uprawia się jedynie 2 z nich:

To ARABIKA, która stanowi około 70% światowych upraw i ROBUSTA (około 30%).

Powszechnie za lepszy gatunek kawy uznawana jest Arabika, która charakteryzuje się bogatą paletą smaków i aromatów, gdyż jest bardziej szlachetną                             i wysublimowaną odmianą. Ma również niską zawartość kofeiny. Arabika jest wrażliwa na choroby i szkodniki , co sprawia że jest trudniejsza w uprawie, wymaga gleb o niskim ph i odpowiedniego klimatu, a jej plantacje są położone na wysokości od  1000 m to 2000 m n.p.m., często na stromych zboczach. Stąd wysoka cena ziaren. Mimo to,  jest najczęściej sprzedawaną kawą na świecie, bo  docenia się jej bogactwo smakowo-zapachowe.

Natomiast Robusta określana jest jako gorzka a czasem nawet ziemista kawa, z prostym bukietem smakowym, bez  tylu aromatów, którymi chwalą się Arabiki. Jest też gatunkiem znacznie łatwiejszym w uprawie, odpornym na choroby, więc jest tańsza, a jej plantacje są położone w bardziej przystępnych rejonach, już na wysokości od 200 m n.p.m. Robustę wyróżnia wysoka zawartość kofeiny a jej cenionym atutem jest bogata pianka tzw. crema, która naturalnie osiada na powierzchni zaparzonej kawy. To sprawia, że Robusta wykorzystywana jest bardzo chętnie jako składowa  włoskich mieszanek kawy. Bowiem prawdziwie dobra kawa dla Włocha ma nie tylko być szlachetna w smaku i aromacie ale też pobudzić organizm i oczywiście dobrze wyglądać, czyli ma być wykończona aksamitną crema – oto sposób na idealne włoskie espresso!

kawa%20niegotowa%20vs%20kawa%20gotowa_1.jpg

 

Na pytanie, czy tylko Arabika jest synonimem jakości, Stefano z L’Oscuro stanowczo odpowiada, że nie, gdyż starannie uprawiana i przetwarzana Robusta                     w zrównoważonej mieszance z Arabiką, smakuje rewelacyjnie. Do swoich mieszanek Stefano starannie dobiera wyselekcjonowane ziarna Robusty, co w efekcie dodaje walorów smakowych kawie, dzięki wyważonej zawartości kofeiny oraz idealnej crema.

Dzisiaj, po latach poszukiwań najlepszej jakościowo Robusty,  L’Oscuro Caffe’ może się pochwalić idealnymi i uwielbianymi przez miłośników kawy mieszankami szlachetnych Arabik  z jakościowo wspaniałymi gatunkami Robusty, pochodzącej z wyselekcjonowanych indyjskich plantacji.

Specjalnie dla nas, Polaków, w palarni kawy L’Oscuro barista Stefano Perinti stworzył wspaniałą jakościowo i harmonijną mieszankę kawy, którą pokochali kawosze odwiedzający Toskanię. Poprzez organizowane degustacje dla  grup turystów z Polski,  przekonał się,  jakie i skąd pochodzące gatunki kawy były preferowane, które zachwycały bogactwem smaków i aromatów,  a które nie przypadały naszym rodakom  do gustu. Tak powstała mieszanka INTENSO, mocna               a zarazem przyjemna w smaku kawa z nutą elegancji, jak przystało na kawę we włoskim stylu. Co najlepsze, rozkochała ona w sobie również Włochów,  gdyż to ostatnio najczęściej zamawiana kawa w L’Oscuro!

Hasłem przewodnim L’Oscuro Caffe’ jest jakość, bogactwo smaków i harmonia kawy, której picie jest przyjemnością.

Taką kawę oferuje specjalne dla Was Wloska9.

Stefano podkreśla, że najwięcej aromatów kawa zachowuje do 4-5 miesięcy od jej palenia.

Na każdej paczce kawy L’Oscuro jest pieczątka z datą jej produkcji. Nie oznacza to absolutnie, iż po 4 czy 5 miesiącach kawa się zepsuje lub zmieni smak, można cały czas jej używać , ale nie będzie już taka bogata smakowo. Na paczkach z kawą, które nie pochodzą od rzemieślników ale z wielkich komercyjnych produkcji, podaje się  przydatność do spożycia jako 1,5 do 2 lat. Te znajdziecie w każdym supermarkecie. Natomiast dla prawdziwego baristy i miłośnika kawy,  jej aromat           i właściwości organoleptyczne zmieniają się i są wyczuwalne z upływem czasu. Stąd też  Stefano zachęca do jej spożycia do 4-5 miesięcy od daty produkcji -  wtedy mamy pewność, że pijemy najlepszą kawę.

Dostawy prosto z Toskanii na Włoską 9 są regularne, co gwarantuje najlepszą jakość, smak i aromat Waszej kawy.

ja ze Stefano_1.jpg

Produkt dodany do listy życzeń